onsdag 10 mars 2010

Ni-nanna-na-ni-na...

Innan jag ger mig ut i onsdagens kollektivtrafik på VCDS-uppdrag tänkte jag skaka liv i 70- och 80-talets Boktipset.


Nostalgi!

Jag älskar att köpa böcker! Jag älskar känslan av en ny bok i min hand. Den stela pärmen, de styva, vassa sidorna och doften av nytt. Det är jag och Boken. Min bok. Ingen annan som har läst, tänkt, reflekterat, vikt hundöron, gråtit, skrattat, fängslats, provocerats i min bok...


Boken är en kamrat för livet, en osjälvisk vän, en sambo som inte besvärar.
(Ignacy Krasicki)


Jag hittade detta citat och jag tänkte att det kan ju stämma ibland. Men sedan tittade jag på min bokhylla. Ibland rusar livet fort, jag finner ingen ro att läsa och mina nyinköpta böcker förblir olästa i bokhyllan. De blir en nagel i ögat. De tittar sorgset på mig och jag hör hur de skriker när är det min tur? Så en sambo som inte besvärar... Hmm. Fördelen är ju att jag kan gömma dessa jobbiga, krävande, olästa böcker i garderoben. Syns de inte, finns de inte. Hur fungerar det i ett samboskap med någon av kött och blod? Hur många gånger ska jag behöva säga åt dig att fälla ned toalettlocket? In i garderoben med dig! :-)

En bok som har stirrat på mig länge är denna:


Under mangoträdet.
Tre berättelser av Vaikom Muhammad Basheer (1908-1994).


Under mangoträdet innehåller tre längre berättelser av Keralas mest älskade författare, Vaikom Muhammad Basheer. Legendarisk redan under sin livstid skildrade han vardagslivet i muslimernas Kerala med värme och humor.

Nu ska jag bocka av bok nummer 1 på besvärlig-dåligt-samvete-listan (sen är det bara 78 kvar...) Trots att mangoträd är det vackraste trädet av dem alla så har jag haft ett motstånd till boken. Kanske för att jag också vill sitta i skuggan av ett mangoträd och bara insupa Indien i mina lungor. Vilka känslor kommer boken att väcka? Kommer jag att sitta på ett flyg till Trivandrum i övermorgon? Eller kommer jag att nöja mig med att luta mig mot en gran?

För att utöka min boksamling ytterligare beställde jag tre nya böcker idag:


Flod.
Noveller av Ambai.



Med sina noveller har Ambai skapat sig en alldeles egen plats i dagens mångstämmiga indiska litteratur. Hon skriver på tamil och är en av de ledande sydindiska författarna. Flod är Ambais första bok på svenska. Samlingens tio berättelser utspelar sig i södra Indien. Mat och musik har en framträdande roll i den värld Ambai beskriver. Bokens hjältinnor tillhör olika generationer och deras längtan efter frihet är lika stark som drömmen om kärleken. /.../ Under en till synes stillsam yta pågår hela tiden ett uppror, där revolten riktas mot konserverande könsroller och livsmönster som stänger in. Med stor insikt och sinnlighet skildrar Ambai olika kvinnor på väg. Ambai föddes 1944 i Tamil Nadu i södra Indien. Hon har skrivit fyra novellsamlingar och tre pjäser, och hör till de främsta tamilska författarna idag. ( http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9185133930 )

Du kan köpa Flod http://www.kulturbutik.se/ för 128:-

Detta land som aldrig var vår moder.
Dikter av indiska dalitpoeter och bilder av Savi Sawarkar.

Daliterna - så kallar sig de idag Indiens kastlösa - vittnar i sin poesi om en tillvaro under förtryck, men de talar samtidigt fränt om uppror.Bland dem finns Namdeo Dhasal, vars utmanande poesi belönats med en rad litterära priser, och ytterligare sjutton poeter. ( http://www.kulturbutik.se/ )

Detta land som aldrig var vår moder kostar 152:- på ovanstående webbutik.



Berättelsen på min rygg.
Indiens daliter i uppror mot kastsystemet. Berättelser, essäer, dokument.

De har kallats kastlösa och oberörbara, de fattigaste och mest förtryckta grupperna i det hierarkiska indiska samhället. Idag kallar de sig daliter, ett namn som står för uppror mot kastsystemet och kamp för mänskliga rättigheter. Dalitaktivismen har låtit tala om sig alltmer på senare tid, allt-ifrån Dalit Panthers framträdande i början av 70-talet till manifestationerna i samband med World Social Forum i Bombay 2004. Dalitförfattarna har också tagit steget in i litteraturens tidigare stängda rum. Deras berättelser är ofta självbiografiska vittnesmål om orättvisor, fördomar och förnedring. I denna volym presenteras för första gången på svenska en rad av de indiska dalitförfattarna. Mogalli Ganesh skildrar den tragi-komiska dramatiken kring byns stinkande skitgrop. Urmila Pawar minns skolkamraternas hån och lärarens övergrepp, och Bama berättar om polisens misshandel av daliter som försvarar sin begravningsplats. Boken innehåller också ett urval viktiga dokument inifrån dalitrörelsen, bland annat förgrundsgestalten B R Ambedkars texter om Buddha, Marx och Gandhi och det berömda Dalit Panther-manifestet från 1973.
( http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9170372225 )

Berättelsen på min rygg kostar 128:- på
http://www.kulturbutik.se/

Andra böcker med indisk anknytning:

  • Samskara - rit för en död man. Roman av U R Ananthamurthy
  • Lyssna min dotter. Roman av Krishna Sobti
  • Kärlek, uppror och kardemummakärnor. Indiska noveller.
  • Dagar i Mahuldiha. Berättelser och reportage från östra Indien av Anita Agnihotri.
  • Branden i mitt hjärta. Berättelser från Bengalen av Mahasweta Devi.

Sugen på att läsa en bok nu? Det är jag! Jag längtar efter mitt nya bokpaket! Men det ligger kanske något i följande citat...?

Den stora nackdelen med nya böcker är att de hindrar oss från att läsa de gamla.
(
Joseph Joubert)

Nu är det dags att ladda portföljen med VCDS vänner-material och hoppa på tåget!

Trevlig läsning önskar Ulrika


P.S För att ni inte ska ifrågasätta min trovärdighet inom föreningen så vill jag bara understryka att jag inte hör röster från mina böcker. Och jag umgås även med människor av kött och blod. Ifall någon undrade... D.S

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar