söndag 19 december 2010

VCDS mumsiga saffransskorpor

Hallå i stugorna!

Inte många dagar kvar nu till självaste julafton. Hoppas att ni hinner njuta av välfyllda chokladaskar, blommande hyacinter och varm glögg och inte bara känner julstress och måsten.
För någon månad sedan lanserade vi vårt omåttligt populära VCDS-bröd. Om du missade det kika in här för recept, du kommer inte att ångra dig:




Nu så här lagom till jul fortsätter vi vårt "tema bakning" och vill tipsa om de ljuvligt goda VCDS-saffransskorporna! De går fort att göra och är en utmärkt present/julklapp (förutom VCDS vänners gåvojulklapp förstås!) Beach 2011 känns väääldigt avlägset - nu kör vi!

VCDS mumsiga saffransskorpor

Ca 40 stycken

100 gram smör
1 kuvert saffran
50 gram grovhackad sötmandel
2 ägg
1½ dl socker
5 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 dl russin

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret, rör i saffran, låt svalna.
Grovhacka mandeln (skållad eller ej spelar ingen roll).
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt smöret och saffran med mandeln.
Blanda mjöl och bakpulver och russin.
Tillsätt all blandning lite i taget till en deg, den ska vara kladdig.
Rulla/forma blandningen i tre längder, ca lika långa som plåten. Använd bakplåtspapper.
Platta till deglängderna något.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Skär genast längderna i sneda snittar.
Rosta med snittytan uppåt i 175 grader i 5 minuter, gör om samma procedur på andra sidan.
Stäng av ugnen, låt skorporna torka i eftervärmen i ugnen i cirka 10-15 minuter, ha luckan på glänt.

Låt skorporna svalna helt innan du lägger dem i en burk.
Förvara dem i en torr burk.
Lycka till!


Vackra med den fina gula färgen. Och goda!


En del tycker ju illa om russin - det går självklart att göra skorporna utan dem!

Detta var del I i VCDS vänners bakskola. Håll ut, del II kommer inom kort!

/Bagare Ulrika

1 kommentar:

  1. Tips! Stoppa inte skorporna i burk för tidigt. Jag gjorde det misstaget & då blev de mjuka. Men nu har de fått stå utan lock i ett dygn & är krispiga igen :)

    Missa inte nästa inlägg om saffransbullar med vit choklad!

    SvaraRadera