söndag 3 oktober 2010

VCDS-brödet

God afton kära läsare!

När VCDS vänner har möten brukar vi ha lite lättare förtäring såsom smörgåsar och kaffe/te. Föreningens bagare (och även ordförande) Daniel brukar nästan alltid bjuda på ett smaskigt bröd. Det har nästan blivit ett stående inslag och en del av VCDS vänner. Utan brödet skulle vi vara som Simon utan Garfunkel. Selma utan Fridolf. Televinken utan Anita. Filip utan Fredrik...

Jag har lyckats komma över receptet och kan nu ha mysiga smörgåsstunder när jag vill! Jag är verkligen ingen mästerbagare och har dessutom en ugn från kritaperioden men till och med jag lyckas med detta bröd som är otroligt lätt att göra, går snabbt och är supergott. Här kommer receptet till er andra också:


VCDS-brödet


Ingredienser
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 dl rågsikt
  • 0,5 dl solroskärnor
  • 1 dl havregryn
  • 1 paket torrjäst
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 0,5 dl olivolja
  • 5 dl ljummet vatten
  • ca 0,5 dl sesamfrön
  • ca 2-3 msk linfrön
  • två eller tre nypor svartpeppar

    "Garnering"
  • svartpeppar
  • flingsalt
  • rosmarin
  • sesamfrön

    Blanda alla ingredienser i en bunke, vatten och olivolja sist. Arbeta ihop till en kletig smet/deg.

    Låt jäsa under duk i 1 timme.

    Häll ut degen på ett bakplåtspapper. Brödet blir bäst om det inte är för högt, gärna lite plattare och bredare.

    Strö över flingsalt, rosmarin, sesamfrön och svartpeppar.

    Grädda i 20 -25 minuter i 250 grader.

    Du kan byta ut mängden vetemjöl och ta mer rågsikt istället. Jag brukar använda 5 dl rågsikt och 4 dl vetemjöl.
Det bästa är att nästan alla ingredienser är ekologiska, det enda som inte är ekologiskt är jästen och saltet.






Färdigt att avnjutas! Salt är ju inte bra i för stora mängder, men oj vad gott det är med saltflingor på brödet... Smakerna av salt och en god ost blandas perfekt, mmm!





Nu ska jag fika i lugn och ro och med några kloka ord i koppen!

Lycka till! Trevlig söndag önskar

Ulrika

4 kommentarer:

  1. Hmm, mitt recept ursprungligen. Grädda snarare i ca 35-40 minuter så att det blir genomgräddat. Lycka till alla bagare!
    /Elin

    SvaraRadera
  2. Men GUUUUD vad konstigt! Fick receptet av herr ordförande tidigt i somras men först idag bakade jag det! Och så skrev du detta inlägg Ulrika! You are my solumate! Nu mumsar jag på smaskigt bröd med goudaost & gurka & till det en kopp indiskt te. Happy sunday!

    SvaraRadera
  3. Nu står plåten i ugnen. Tack för lite bakinspiration!

    SvaraRadera
  4. Kul att kunna inspirera och vi får tacka Elin för att grundreceptet kom i ordförandes ägo som sedan har kunnat sprida detta ljuvliga bröd!
    Det är verkligen gott!

    SvaraRadera