onsdag 22 december 2010

VCDS maffiga saffransbullar med vit choklad

Sista rycket innan julafton!
Om du inte har fullt upp med att griljera skinkan, klä granen eller sitta fast i tågtrafiken tycker vi att du borde prova på detta - saffransbullar med vit choklad! Ett måste till julfikat! You do like this:

VCDS maffiga saffransbullar med vit choklad
(ca 40 st)

Saffransdegen:
200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 kuvert saffran
salt
2 dl socker
13-14 dl vetemjöl (mer eller mindre)
ev 1 liten burk kesella

Smält smöret och häll i mjölken. Värm till rumstemperatur. Smula jästen i en bunke och häll i lite av mjölkblandingen för att lösa upp jästen. Häll sedan i resten av degspadet och blanda i saffran. I med sockret och lite salt och allra sist vetemjölet. Arbeta degen smidig och låt sedan jäsa under en bakduk i 45-60 min.

Fyllningen:
100 g smör
200 g riven vit choklad
3/4 dl socker

Låt smöret stå framme en stund tills det blir mjukt och lätt att jobba med. Blanda i den rivna chokladen och sockret. Rör ihop till en smet.

Sedan:
När degen jäst klart är det dags att kavla ut den. Bred sedan på fyllningen och rulla ihop. Skär bullar i valfri tjocklek och lägg på en plåt (i formar eller på bakplåtspapper). Låt jäsa i ca 45-60 min. Pensla bullarna med vispat ägg och strö över mandelflarn.
Slutligen in i ugnen på 225 grader i ca 10 min (beroende på ugn).



Resultatet blir detta - fantastiskt saftiga bullar med en härlig smak av vit choklad och saffran!


MUMS!

/Bagare Brorsson (bakar briljanta bullar)




4 kommentarer:

  1. Jag har tryckt i mig alltför många bullar på alldeles för kort tid... såå goda!! Glöm inte mandelflarnen, det höll jag på att göra!

    God jul!

    SvaraRadera
  2. Åh en kommentar! Tänk att den var från dig Ulrika - vad trevligt. Bra också att vi kan ge varandra baktips här på bloggen :)

    SvaraRadera
  3. Ulrika - vem annars...23 december 2010 kl. 20:12

    Ja det är verkligen ett bra forum det här för oss att dela baktips! :-) Vem behöver sms när man ska prata här?

    SvaraRadera
  4. Var det de bullarna du bjöd på hos Daniel, Kristin?

    SvaraRadera