söndag 26 juni 2011

Morsan Malméns mumsiga VCDS-frallor

Hej!

Då var det äntligen dags för VCDS vänners bakskola igen. När vi lanserade VCDS-brödet hösten 2010 kunde vi aldrig ana hur populärt det skulle bli. För dig som har missat, kika in här och spring genast och köp ingredienser. Skulle inte ett bageri kunna starta en större produktion av VCDS-brödet där en del av försäljningen går till kvällsskolorna? Hmm, tål att tänkas på...

Men nu kommer alltså bröd nummer två i vår bakskola och denna gång är det Morsan Malmén som tipsat oss om detta fantastiska bröd. Det är inte bara busenkelt att göra, det är även busenkelt att trycka i sig x antal frallor på morgonkvisten när frallorna är rykande färska. Hejdå GI, hej volangmidja!


Ingredienser till Morsan Malméns mumsiga VCDS-frallor:


1/4 pkt jäst
5 dl kallt vatten

1 tsk salt
1 dl grahamsmjöl


9 dl vetemjöl
1.5 dl solroskärnor

(sesamfrön att strö på toppen)



Så här gör du:




Smula jästen i en bunke.


Häll i lite av det kalla vattnet och rör runt tills jästen har löst sig.

Tillsätt resten av vattnet, salt, grahamsmjöl, vetemjöl och solroskärnorna. Arbeta ihop degen som ska vara kladdig.

Täck bunken med plastfolie och ställ in den i kylskåpet över natten.


Sov och vakna hungrig.


Sätt ugnen på 225 grader varmluft.


Klicka ut 10 kletiga deghögar på bakpappersklädd plåt.
Strö sesamfrön på toppen.

Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter.

Låt svalna på galler.



Färdiga att avnjutas!


Enligt Morsan så kan man hälla i russin, torkade aprikoser eller andra frön efter eget tycke, det ska tydligen smaka minst lika gott! Jag hällde i lite linfrön när solroskärnorna tog slut.





Lycka till!


/Ulrika


1 kommentar: