tisdag 31 mars 2009

Resa till Helsingfors

Våren 2008 kontaktade Marianne Leimio, koordinator för Svalorna i Finland, oss angående vårt projekt "NFE för demokrati". Svalorna har sedan många år bidragit ekonomiskt till VCDS arbete med dalitbarn men summorna har varit små och arbetet har inte skett i projektform. Marianne undrade därför hur "NFE för demokrati" var organiserat och om det fanns möjlighet för dem att stötta oss. Jag skickade projektbeskrivningar och resultatrapporter och förklarade att projektets framtida finansiering var vår stora utmaning, varför ett kontinuerligt bidrag från dem var högst välkommet. Jag fick en väldigt positiv respons och från och med hösten 2008 finansierar Svalorna i Finland "NFE för demokrati" med 1000 euro om året i fyra år. Det känns verkligen jättebra!

Tidigt i år beslutade vi att jag ska åka över till Helsingfors för att presentera projektets framtid och för att se hur Svalorna ser på fortsatt stöd. Vi har också diskuterat att Svalorna ska delta i utvärderingen av "NFE för demokrati, fas 3". Även det är de positiva till.

Min resa till Helsingfors kommer att ske någon gång i maj.

/Daniel

måndag 30 mars 2009

Mer marknadsföring?

Hej allihopa!
Imorgon ska jag träffa klassen som går samma utbildning som jag fast året under. Anledningen är att jag hoppas att det är några glada själar som vill fortsätta jobbet med VCDS vänners marknadsföring som skolprojekt.
I samband med detta har jag sammanställt massor med information och bilder från vårt projekt i maj förra året (kalaset på Tvålpalatset för er som inte har koll :) Så nu sitter jag här och känner mig helt sentimental och gråtfärdig och tänkte dela med mig av mina känslor ;). Vilken fantastisk organisation ni har byggt upp! Det är sååå roligt att få medverka i detta även fast inte tiden räcker till alla gånger...
Återkommer och berättar hur det gick. Håll tummarna!
Tjing Johanna

tisdag 24 mars 2009

Tack...

...för ett konstruktivt årsmöte i lördags! Tina, Tove, Simon, Annelie och jag åkte sedan till Indienutställningen på Lärarhögskolan som årets studenter som besökte VCDS anordnade. Riktigt bra! Förhoppningsvis kan vi spara något av deras material till vår fest i höst.

Vem har en rymlig källare?

Daniel

fredag 13 mars 2009

Årsmöte 2009-03-21

I och med att vår hemsida håller på att uppdateras så lägger jag ut dagordningen för årsmöte på bloggen. Alla medlemmar har också fått den skickat till sig.

Dagordning
1. Mötet öppnas
2. Val av mötesordförande
3. Val av mötessekreterare och justerare
3. Fastställande av dagordningen
4. Fråga om kallelsen behörigen skett
5. Föredragning av verksamhetsberättelse
6. Föredragning av ekonomisk redovisning och av revisionsberättelse
7. Fråga om styrelsens ansvarsfrihet
8. Val av föreningens styrelse för kommande år
9. Fastställande av föreningens firmatecknare inklusive namnteckningsprov
10. Val av revisor och valberedning
11. Fastställande av medlemsavgift
12. NFE för demokrati
a) Daniels resa till VCDS
b) Återkoppling från utbildningsdagen, redovisning av de tre arbetsgrupperna
c) Årets resor till VCDS
13. Förslag och frågor från medlemmarna
14. Fastställande av plan för det kommande verksamhetsåret
15. Övriga frågor


Daniel Blixt, ordf.

Tillbaka i Sverige men kvar i Indien

Landade på Bromma förra torsdagen, 5 mars, fylld av ännu ett besök hos VCDS och den indiska landsbygden. Jag åkte dit för att utvärdera, strukturera, planera, budgetera. Jag åkte dit för att arbeta med huvudet, tänka klokt och kreativt. Kort sagt, jag åkte dit för att spänna mitt intellektet! Men trots att handbagaget var fullt av anteckningar från möten så är det andra saker från Tamilnadus landsbygd som upptar min vakna tid. Det är en känsla. Kanske kan man kalla det för "känslominnen". Men inte i form av nostalgi, som en by i rosaskimrad ram eller ett barns söta ansikte. Snarare handlar känslominnena om samtalen med handledare, lärare, föräldrar, elever. Samtal där vi möts, där något uppstår. En förståelse. En möjlig väg framåt. Och ska jag sätta ord på de känslominnen som bubblar upp är det: "Det är detta arbete som det handlar om! Ska vi göra något så är det just detta som vi gör i Indien som vi ska göra!" Och bubblorna är många - mitt inre har under och efter resan varit som en jacuzzi på högsta tryck!

Jag har fördjupat min förståelse för hur man ska och kan arbeta med socialt och ekonomiskt utsatt grupper, hur man kan arbeta med dem som av olika skäl är de förtryckta i samhället. Undervisning och samtal som ett instrument för människans frigörelse. Jag förstår mer och mer vad som döljer sig i detta påstående, i denna utgångspunkt. Det är i viss mån svindlande.

Vårt projekt "Non-Formal Education for Democracy", i vilket VCDS vänner och Sida finansierar 30 kvällsskolor, har gått väldigt bra. De tre handledarna i Indien (Paneer, Prakash och Rajkumar) ansvarar för 10 skolor var, och deras kommentar är att detta är ett väl strukturerat projekt som är enkelt att följa och som visar på många positiva resultat. Från och med juni försvinner dock finansieringen från Sida. Sida vill att vi från och med nu ska hitta andra finansiärer. Det arbetet kommer att bli tufft och är en riktigt svår utmaning.

Efter en vecka hemma är bubblorna färre, jacuzzin har stillnat något. Jag ska nu börja ta itu med anteckningarna i handbagaget.

Nästa inlägg blir om det indiska skolsystemet.
Väl mött då!

Daniel Blixt

måndag 2 mars 2009

Greetings from India

Daniel som nu är på VCDS i Indien meddelar att resan hittills varit bra med mycket  intressanta diskussioner och bybesök.  Men tiden har  varit knapp och datortillgången låg, så han har inte lyckats blogga något. Han lovar däremot att rapportera något mycket intressant om det indiska skolsystemet när han kommer tillbaka. Vi väntar med spänning. Jag hoppas även att Daniel lyckas fixa en uppdaterad karta över området som vi kan ha på hemsidan. Jag gillar kartor.

Magnus