måndag 25 oktober 2010

Indienfesten 2010

Ta med dig vänner och kontanter och droppa förbi för att umgås i en indisk atmofär. Liveuppträdanden, basar, mat, dryck, fika, ansiktsmålning. Inträde 40kr, 20kr för barn och gratis för medlemmar.

Vägbeskrivning och tidschema kommer här på bloggen.

Anmäl dig till info@friendsofvcds.org eller på Facebook evenemanget
Indienfesten 2010, innan den 10 november.

Välkommen!



torsdag 21 oktober 2010

Kolam

Här kommer ytterligare ett tips på ett evenemang som går i Indiens tecken; kolam!

Vad är då detta? Jo kolam är en indisk mönsterkonst, ett symbolspråk från södra Indien. Med start söndagen den 14:e november kan stora som små prova på att göra egna kolam-mönster i sand, ris eller garn i familjeverkstan på Etnografiska museet i Stockholm. Materialkostnaden är 50 kronor/person eller 150 kronor/familj och alla från 5 år är välkomna. Släpp loss din kreativitet och lär känna Indien!

Söndagar 14 november-26 december
Jullovet mån-tor 27-30 december
Söndag-onsdag 2-5 januari
Söndag 9 januari

klockan 12-16

Om du vill få lite inspiration innan du låter kreativiteten flöda i museiverkstan kan du besöka utställningen Kolam - flyktiga mönster för ändlös lycka, också på Etnografiska museet.

Anna Laine, socialantropolog och konstnär, gestaltar kolam i text och bild. Hennes personliga berättelser varvas med beskrivningar, och tamilska föreställningar om gudomlighet och livets fulländning blandas med nordisk handarbetstradition, fotografi och video.

Varje dag före solens upp- och nedgång tecknar kvinnor i delstaten Tamil Nadu i Sydindien geometriska bilder, kolam, på gatan framför ingången till sina hem. På så sätt bjuder de in
gudomar och ger familjen lycka och välgång. Kolamskapandet påverkar människors sinnesstämningar, markerar livets gång och årets rytm. Kolam rymmer också individuellt experimenterande, speciellt vid högtidliga tillfällen då bilderna görs större och mer komplexa. Anna Laine har under ett längre fältarbete fördjupat sig i den sydindiska bildtraditionen. I bild och text skildras denna kvinnliga konstnärliga framställning, som har en viktig roll i skapandet av sociala relationer och människors förhållningssätt till världen.


Läs mer om utställningen, kolam, Anna Laine och hennes forskningsprojekt här:



Foto: Anna Laine

Min egen bild av kolam.

Utställningen visas 13 november 2010 – 16 januari 2011

Vi ses kanske på Etnografiska i höst?

/Ulrika

tisdag 19 oktober 2010

INDIEN/Indien

Vannakam!

Har någon missat att Indien övertagit huvudstaden? Sedan i början av oktober har storsatsningen "Indien/Indien" pågått, ett storslaget kulturfyrverkeri som pågår fram till den 9:e januari 2011. Staden myllrar av olika evenemang såsom konserter, dans, poesi, klubbar, utställningar, filmvisningar, debatter, litteratur och reseföredrag. Tag chansen och upplev Indien, kittla dina sinnen med filmupplevelser, dans, god mat, musik...

Kalendariet är fullspäckat nu under hösten/vintern men jag kan ge er några tips på evenemang där ni kan uppleva Indien.
  • Först & främst - 13:e november = Indienfesten! Festarrangörer är VCDS vänner (detta är dock inte en del av "INDIEN/Indien", även om det borde ha varit det!!) Missa inte!


  • Indisk filmsöndag och julmarknad på Södra Teatern, söndagen den 21:a november.

  • Guzaarich - indisk romantisk film med många bra låtar och dansnummer. SF Park, söndagen den 28:e november.

  • Rum för barn - full fart hela helgen på Kulturhuset lördagen den 4:e december. Fri entré.

  • Visning - 15 samtida konstnärer berör frågor om vad det innebär att vara människa i dagens Indien. Söndagar 5:e, 12:e, 19:e, 26:e december och 9:e januari, Galleri 5, Kulturhuset.

  • Pandit Nityanand Haldipur och Pandit Sadanand Naimpalli - konsert på Södra Teatern, Stora Scen, lördagen den 11:e december klockan 20:00. Se fram emot en kväll med spännvidd från varm, innerlig, meditativ ragamusik till ett solistiskt fyrverkeri som får en att tappa hakan.

Följ dessa länkar för mer information om var du kan möta INDIEN/Indien;

http://kulturhuset.stockholm.se, http://facebook.com/indienindien, http://sodrateatern.com, http://dansenshus.se, http://biorio.se, http://etnografiska.se och http://indien.nu


Jag var inne på Indiska häromdagen och vid kassadisken hade de ett magasin om Indien där det finns information om alla evenemang runt om i Stockholm. Ta ett exemplar om du har vägarna förbi, det var gratis!





INDIEN/Indien-kalendarium

Själv ser jag fram emot fredagens konsert på Södra Teatern, Kägelbanan; The Raghu Dixit Project! "Indiens bäst säljande artist utanför Bollywoodgenren. Han har skapat en helt ny musikstil, där han leker med influenser från rock, funk, varvat med traditionella folksånger och reggae. Ett modernt Indien som inte har glömt sina rötter." Lyssna in!

http://www.youtube.com/watch?v=-VYW8QGjWqk&a=4oVf-d_DwKBQ_YqXX9oJw--wPB6fqsUF&list=ML&playnext=2



Bild lånad från
http://www.artistaloud.com/artist-Raghu%20Dixit-28238




Trevlig INDIEN/Indien-höst

önskar Ulrika

fredag 8 oktober 2010

Äntligen har vi skickat ut vårat allra första nyhetsbrev!

Var du inte en av dem som fick nyhetsbrevet i mejlen? Mejla i så fall "Nyhetbrev, ja tack!" plus namn och din mejladress till info@friendsofvcds.org och så skickar vi det till dig.

Med vänliga hälsningar, Helen

VCDS vänner

Driver kvällsskolor i Indien för unga * Solidaritet * Engagemang * Glädje

söndag 3 oktober 2010

VCDS-brödet

God afton kära läsare!

När VCDS vänner har möten brukar vi ha lite lättare förtäring såsom smörgåsar och kaffe/te. Föreningens bagare (och även ordförande) Daniel brukar nästan alltid bjuda på ett smaskigt bröd. Det har nästan blivit ett stående inslag och en del av VCDS vänner. Utan brödet skulle vi vara som Simon utan Garfunkel. Selma utan Fridolf. Televinken utan Anita. Filip utan Fredrik...

Jag har lyckats komma över receptet och kan nu ha mysiga smörgåsstunder när jag vill! Jag är verkligen ingen mästerbagare och har dessutom en ugn från kritaperioden men till och med jag lyckas med detta bröd som är otroligt lätt att göra, går snabbt och är supergott. Här kommer receptet till er andra också:


VCDS-brödet


Ingredienser
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 dl rågsikt
  • 0,5 dl solroskärnor
  • 1 dl havregryn
  • 1 paket torrjäst
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 0,5 dl olivolja
  • 5 dl ljummet vatten
  • ca 0,5 dl sesamfrön
  • ca 2-3 msk linfrön
  • två eller tre nypor svartpeppar

    "Garnering"
  • svartpeppar
  • flingsalt
  • rosmarin
  • sesamfrön

    Blanda alla ingredienser i en bunke, vatten och olivolja sist. Arbeta ihop till en kletig smet/deg.

    Låt jäsa under duk i 1 timme.

    Häll ut degen på ett bakplåtspapper. Brödet blir bäst om det inte är för högt, gärna lite plattare och bredare.

    Strö över flingsalt, rosmarin, sesamfrön och svartpeppar.

    Grädda i 20 -25 minuter i 250 grader.

    Du kan byta ut mängden vetemjöl och ta mer rågsikt istället. Jag brukar använda 5 dl rågsikt och 4 dl vetemjöl.
Det bästa är att nästan alla ingredienser är ekologiska, det enda som inte är ekologiskt är jästen och saltet.






Färdigt att avnjutas! Salt är ju inte bra i för stora mängder, men oj vad gott det är med saltflingor på brödet... Smakerna av salt och en god ost blandas perfekt, mmm!





Nu ska jag fika i lugn och ro och med några kloka ord i koppen!

Lycka till! Trevlig söndag önskar

Ulrika